Nemzetközi Sportkapcsolatok – Sportdiplomácia

A Testnevelési Egyetem által a Magyar Olimpiai Bizottság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésével megvalósuló Nemzetközi Sportkapcsolatok – Sportdiplomácia szakirányú továbbképzés célja olyan szakemberek képzése, akik a nemzetközi sportéletben magas szintű sportdiplomáciai ismeretek birtokában, a fair play szellemében képesek szolgálni a sport ügyét, és képviselni hazájuk érdekeit.

Farkas Péter, a képzés vezetője: „A Nemzetközi Sportkapcsolatok-Sportdiplomácia Szak a TF legmagasabb szintű képzése a doktori iskola mellett, amelyre ennek megfelelően kiváló hallgatókat várunk. Az előző években ez várakozásainkat felülmúló módon sikerült, kitűnő tudású és személyiségű hallgatók jelentkeztek a képzésre, változatos szakterületekről. Az összekötő kapocs köztük az ambíció és a sport szeretete volt. Ez a színvonal  számunkra, oktatók számára is óriási kihívás, egyben nagyszerű feladat. Egyetemünk mindig is híres volt kitűnő tanárairól, mellettük ezen a szakon a diplomácia, a nemzetközi kapcsolatok, a sportdiplomácia legelismertebb szakemberei is tartanak órákat. Reméljük, legközelebb ennek Ön is részese lesz! Várjuk szeretettel!”

Dóczi Tamás: „A sport és a diplomácia a XXI. században sokféleképpen kapcsolódik. Változnak, bővülnek a célok, a formák és a részt vevő szereplők is differenciálódnak. Ilyen körülmények között fontos, hogy azok, akik e globális sportvilágban, nemzetközi területen szeretnék megtalálni és megállni a helyüket (sportszervezetekben, kormányzati pozíciókban), tisztában legyenek a globális sportrendszer komplexitásával, a sport társadalmi és diplomáciai szerepének sokrétűségével, és azzal, hogy a rendszer szereplőinek működését, döntéseit és fejlődését milyen keretek, szempontok és érdekek határozzák meg. A Nemzetközi Sportkapcsolatok – Sportdiplomácia képzés az ehhez szükséges tudományos-szakmai-gyakorlati kompetenciák fejlesztését célozza.„

Dr. habil. Kádár Judit Ágnes: “A sportdiplomácia a sport felől erősíti a nemzetközi gazdasági, kulturális és politikai kapcsolatokat néha ott is, ahol más területek átmenetileg nem hatékonyak. A nemzetközi kapcsolatok felől a sport egy kiugróan dinamikus és pozitív terület, amely főként az ún. soft diplomacy által gazdaság-élénkítő, segíteni a regionális egyenlőtlenségek leküzdését és az emberi esélyegyenlőség megvalósítását. A hallgatók már jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkező ambiciózus emberek, a képzés pedig nagyon színes, interdiszciplináris, így mindenki megtalálja a számára érdekes területet és elismert szakemberektől sajátíthatja el a kevésbé ismert területek releváns tudását is. Önismeret- és fejlesztés szempontjából új készségek, kihívások és problémamegoldás áll a képzés középpontjában.”

Dr. Sterbenz Tamás: „Képzésünket ajánljuk minden olyan sportszakember számára, aki szeretne megismerkedni a nemzetközi kapcsolatok és a nemzetközi sport fejlődésével és jelenlegi helyzetével, a diplomácia történelmi, szervezeti és jogi szempontjaival, valamint annak alkalmazásával.  A program diplomásainak a képzés lehetőséget nyújt a professzionális tudás és készségek felhasználására a sportpiac különféle szegmenseiben.”

Elérhetőségek:

  • Szakmai kérdésekben kapcsolattartó: Dr. Farkas Péter szakvezető (farkas.peter@tf.hu)

Részvétel feltétele: Bármely képzési területen legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett oklevél.

Jelentkezési határidő: szeptemberben induló képzések esetében 2023. augusztus 31.

A képzés részleteiről itt olvashat.